The Tawakkal

6 Perkara Penting Berkenaan Tanaman Terung Di Malaysia

6 perkara yang perlu tahu untuk tanaman terung di malaysia

List Contents

Share this story

Tahukah anda di malaysia, tanaman terung sangat popular ditanam di sini dan mendapat permintaan sepanjang tahun berikutan penggemar sayuran berbuah ini.

 

Jenis Dan Keluarga Terung

 

Terung atau nama saintifiknya (Solanum melongena) asalnya tumbuh secara liar di Asia Selatan sebagai tumbuhan sepanjang musim.

Tetapi jika di benua eropah dan amerika dianggap bermusim kerana memerlukan cuaca yang agak panas.

Jadi kebanyakan mereka ( pekebun eropah dan Amerika menanamnya sebagai tanaman musim panas.

Memandangkan jenis baka terung itu sendiri dalam kategori tropika.

Terung memerlukan suhu yang agak tinggi, sama seperti tomato dan lada atau cili (yang berada dalam keluarga Nightshade).

Ia tumbuh paling cepat apabila suhu antara 21° dan 38°C dan sangat perlahan semasa cuaca sejuk.

Seperti tanaman cili, terung membesar dan tergantung pada batangnya sendiri dan boleh tumbuh beberapa kaki tinggi, ada yang mencapai 5 kaki tinggi apabila capai umur matang.

Oleh kerana ia memerlukan tanah hangat dan kering, terung biasanya disemai dahulu sebelum pemindahan anak berusia 4 hingga 8 minggu

(biasanya dimulakan di dalam rumah hijau kira-kira sebulan lebih awal).

 

Cara penanaman yang popular di malaysia adalah melalui:

 

1-Tanaman Fertigasi
2-Tanaman konvensional
3-Tanaman Organik

 

Sekiranya anda mahu tanam secara organik, penyediaan batas yang diperkaya dengan baja kompos adalah tempat penanaman yang sesuai.

Walaupun buah terung biasanya berwarna ungu tua yang cantik.

Ada juga variati berwarna putih, merah jambu, hijau, hitam atau berwarna ungu-putih beraneka ragam.

Saiz dan bentuknya juga berbeza-beza, daripada terung besar berbentuk labu yang biasa anda temui di kedai-kedai kepada terung langsing Jepun yang lebih eksotik.

Jenis Varieti di Malaysia

 

Ini adalah jenis variati benih yang ada di malaysia

Jika anda mahu menanam secara komersial, pemilihan benih yang baik dan tahu jenis yang mendapat permintaan pasaran yang tinggi di sekitar anda.

Tanam terung memerlukan kawasan bebas halangan yang mendapat cahaya matahari penuh.

Sekurang-kurangnya 6 hingga 8 jam cahaya matahari langsung setiap hari—untuk hasil yang terbaik.

Penyakit tanaman terung

Baca Juga Topik: Serangga pelombong daun

Cara tanam

 

Terung tumbuh subur dengan baik di tanah liat berpasir dan mempunyai kandungan bahan organik yang tinggi. Untuk meningkatkan kesuburan tanah, campurkan baja tahi ayam, kompos, atau 30g baja NPK subur 15:15:15 / buah seperti 12:12:17 dekat kanopi tempat penanaman. pH tanah hendaklah antara 5.8 dan 6.5 untuk pertumbuhan terbaik.

Berkembang dalam Polybeg

 

Jika anda menanam dalam pasu atau polybeg, gunakan bekas berwarna gelap yang akan menyerap lebih banyak cahaya matahari. Letakkan satu pokok setiap polybeg 14×15 (atau lebih besar) di bawah sinar matahari penuh dan di luar rumah supaya ia boleh didebungakan. Gunakan campuran.

Kawalan organik

 

Minyak Neem

 

ialah bahan kawalan organik yang baik untuk masalah kulat, insektisida(untuk serangga) dan miticide (pelombong daun) yang organik. Fungsi pelbagai guna yang mematikan telur, larva dan peringkat dewasa serangga serta menghalang serangan kulat pada tumbuhan. Sembur pada awal pokok ditanam, 7 HST dan semakin kerap apabila mula berbunga, seeloknya setiap 7-14 hari sebagai langkah pencegahan atau mengikut jadual 7 hari seminggu.

Cuka kayu

 

Sebagai perlindung kepada serangga berbahaya dan penyakit tanaman. Ia juga mampu mengawal aktiviti biologi tanah dengan membantu mempengaruhi tahap kepekatan mikrob yang berguna.
Membantu dalam pembangunan akar yang lebih kuat untuk tumbuh-tumbuhan.

Sumber:
Mafi MOA
Rujukan

 

Author